Ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja čovečijeg organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života.
Uravnotežena i umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih sastojaka. Ona ne sme biti ni preobilna ni deficitirana. Ravnomernost obroka je veoma bitna. Potrebno je uzimati u toku dana više obroka sa manjom količinom hrane.
Ako se celokupna dnevna količinu hrane uzme u obliku jednog obroka, direktno se loše utiče na metabolizam. Metabolizam se usporava, a masne naslage se više nakupljaju.
Koji faktori utiču na metabolizam?
Postoji više faktora koji utiču na metabolizam: starost, pol, genetika, kao i različiti poremećaji poput hipotireoze.
Na usporavanje metabolizma utiču i mala količina kalorija koje unosite (manje od 1200kcal) , veliki razmak između obroka i preskakanje obroka (naročito doručka). Zato, uradite suprotno i ubrzaćete metabolizam – što je uvod u zdrav život.
Šta je metabolizam i zašto je bitan?
Metabolozam je proces kojim telo pretvara kalorije iz hrane u energiju. Mnogi često veruju da je metabolizam mršave osobe brz, a gojazne spor, ali to nije uvek tako. Metabolizam nije jedini faktor koji odredjuje težinu. Ona zavisi i od balansa kalorija koje se konzumiraju, nasuprot potrošenim kalorijama. Ako uzimate više kalorija nego što vam je potrebno, dobijate na težini i obrnuto. Telo ima potrebu za energijom za rad svih organa, disanje, cirkulaciju krvi, regulisanje hormonskih nivoa, rast i obnavljanje ćelija, ali i za varenje i apsorpciju hrane, kao i za fizičku aktivnost.
Zašto je loše kada ne jedemo ceo dan, a onda se na kraju radnog dana prejedemo, zašto to goji?
Da bi normalno funkcionisali potrebno je da konzumiramo odgovarajuću količinu hrane u odgovarajuće vreme. Kada se izgladnjavate preko dana, vaše telo se trudi da obezbedi sebi energiju za normalno funkcionisanje pa sav višak energije pretvara u masno tkivo.
Dalja uobičajena reakcija je prejedanje jer u toku dana telo nije dobilo energiju koja mu je potrebna, što znači da je veliki i apetit, tako da se unese mnogo više kalorija nego što telo može da procesuira i te kalorije se direktno pretvaraju u masno rkivo.
Šta se to događa našem organizmu, šta čini za naš metabolizam kada jedemo zdravo, redovno i umereno, a šta kada se hranimo „sa nogu“, u pekarama, ili hranom iz mikrotalasne?
Hrana „sa nogu“ ili brza hrana je često masna i siromašna nutrijentima, što je loša vest za vašu figuru. Beli hleb i peciva od belog brašna su uglavnom prazne kalorije.
Nasuprot tome, Zdrava, umerena i pravovremena ishrana telu daje onoliko hranjivih materija koliko mu treba u momentu kada mu treba, pa nije potrebno da telo stvara rezerve masti.
U suprotnom, telo ćete naučiti da se „bori za opstanak“ tako što će koristiti svaku priliku da višak energije iz hrane (koju ne potroši) upotrebi za masne rezerve.
Zašto ljudi koji se neredovno hrane često osećaju neizdrživu glad?
Neredovna ishrana odnosno gladovanje samo pojačava apetit, jer tada pada nivo šećera u krvi. Pošto telu treba energija, mozak naglašava osećaj gladi.
Naši organi su tada izloženi stresu i naša psihička aktivnost je ometena.
Pod udarom je jetra koja služi kao rezervoar glikogena (brze energije iz šećera), ali i ostali organi pa i mozak.
Gladovanje nepovoljno utiče na umne i fizičke sposobnosti, jer je mozak najveći potrošač glikogena. Zato se i osećamo neraspoloženi za bilo kakav umni rad ili fizičke napore kada smo gladni.
Da li se metabolizam može trajno oštetiti ili je moguće vratiti ga u normalu?
Sve se može dovesti u bolje stanje, samo je važno da osoba shvati da ima problem i da taj problem želi da reši. Od ozbiljnosti problema zavise i načini rešenja
Kako metabolizam sami može vratiti u normalu?
Koraci bi bili sledeći:
Uobročite se, uvedite 4 ili 5 manjih obroka u toku dana.
Bavite se nekom fizičkom aktivnošću, barem tri dana nedeljno.
Jedite što više hrane koja je bogata vlaknima (povrće), meso neka bude uglavnom piletina, riba, ćuretina.
Pijte oko 2 l vode , ravnomerno u toku dana.
Već nakon nekoliko dana osećaćete se mnogo bolje i primetićete pozitivan efekat i u smanjenju broja kilograma.
Ishrana je osnovni faktor optimalnog rasta i razvoja čovečijeg organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnost i dužinu života.
Uravnotežena i umerena ishrana predstavlja optimalnu količinu hranljivih sastojaka. Ona ne sme biti ni preobilna ni deficitirana. Ravnomernost obroka je veoma bitna. Potrebno je uzimati u toku dana više obroka sa manjom količinom hrane.
Ako se celokupna dnevna količinu hrane uzme u obliku jednog obroka, direktno se loše utiče na metabolizam. Metabolizam se usporava, a masne naslage se više nakupljaju.
Koji faktori utiču na metabolizam?
Postoji više faktora koji utiču na metabolizam: starost, pol, genetika, kao i različiti poremećaji poput hipotireoze.
Na usporavanje metabolizma utiču i mala količina kalorija koje unosite (manje od 1200kcal) , veliki razmak između obroka i preskakanje obroka (naročito doručka). Zato, uradite suprotno i ubrzaćete metabolizam – što je uvod u zdrav život.
Šta je metabolizam i zašto je bitan?
Metabolozam je proces kojim telo pretvara kalorije iz hrane u energiju. Mnogi često veruju da je metabolizam mršave osobe brz, a gojazne spor, ali to nije uvek tako. Metabolizam nije jedini faktor koji odredjuje težinu. Ona zavisi i od balansa kalorija koje se konzumiraju, nasuprot potrošenim kalorijama. Ako uzimate više kalorija nego što vam je potrebno, dobijate na težini i obrnuto. Telo ima potrebu za energijom za rad svih organa, disanje, cirkulaciju krvi, regulisanje hormonskih nivoa, rast i obnavljanje ćelija, ali i za varenje i apsorpciju hrane, kao i za fizičku aktivnost.
Zašto je loše kada ne jedemo ceo dan, a onda se na kraju radnog dana prejedemo, zašto to goji?
Da bi normalno funkcionisali potrebno je da konzumiramo odgovarajuću količinu hrane u odgovarajuće vreme. Kada se izgladnjavate preko dana, vaše telo se trudi da obezbedi sebi energiju za normalno funkcionisanje pa sav višak energije pretvara u masno tkivo.
Dalja uobičajena reakcija je prejedanje jer u toku dana telo nije dobilo energiju koja mu je potrebna, što znači da je veliki i apetit, tako da se unese mnogo više kalorija nego što telo može da procesuira i te kalorije se direktno pretvaraju u masno rkivo.
Šta se to događa našem organizmu, šta čini za naš metabolizam kada jedemo zdravo, redovno i umereno, a šta kada se hranimo „sa nogu“, u pekarama, ili hranom iz mikrotalasne?
Hrana „sa nogu“ ili brza hrana je često masna i siromašna nutrijentima, što je loša vest za vašu figuru. Beli hleb i peciva od belog brašna su uglavnom prazne kalorije.
Nasuprot tome, Zdrava, umerena i pravovremena ishrana telu daje onoliko hranjivih materija koliko mu treba u momentu kada mu treba, pa nije potrebno da telo stvara rezerve masti.
U suprotnom, telo ćete naučiti da se „bori za opstanak“ tako što će koristiti svaku priliku da višak energije iz hrane (koju ne potroši) upotrebi za masne rezerve.
Zašto ljudi koji se neredovno hrane često osećaju neizdrživu glad?
Neredovna ishrana odnosno gladovanje samo pojačava apetit, jer tada pada nivo šećera u krvi. Pošto telu treba energija, mozak naglašava osećaj gladi.
Naši organi su tada izloženi stresu i naša psihička aktivnost je ometena.
Pod udarom je jetra koja služi kao rezervoar glikogena (brze energije iz šećera), ali i ostali organi pa i mozak.
Gladovanje nepovoljno utiče na umne i fizičke sposobnosti, jer je mozak najveći potrošač glikogena. Zato se i osećamo neraspoloženi za bilo kakav umni rad ili fizičke napore kada smo gladni.
Da li se metabolizam može trajno oštetiti ili je moguće vratiti ga u normalu?
Sve se može dovesti u bolje stanje, samo je važno da osoba shvati da ima problem i da taj problem želi da reši. Od ozbiljnosti problema zavise i načini rešenja
Kako metabolizam sami može vratiti u normalu?
Koraci bi bili sledeći:
Uobročite se, uvedite 4 ili 5 manjih obroka u toku dana.
Bavite se nekom fizičkom aktivnošću, barem tri dana nedeljno.
Jedite što više hrane koja je bogata vlaknima (povrće), meso neka bude uglavnom piletina, riba, ćuretina.
Pijte oko 2 l vode , ravnomerno u toku dana.
Već nakon nekoliko dana osećaćete se mnogo bolje i primetićete pozitivan efekat i u smanjenju broja kilograma.